Hvis du tror at f.eks et .DK domæne eller et .COM domæne slettes eller frigivet den dag domænenavnet udløber, så er det forkert?
Alle lande, inklusive Danmark har en hel procedure ikke-fornyede domænenavne skal igennem før de slettes. Hvis du nogle gange har fulgt igennem på et domæne, som udløber i håb om at samle den op, ja så ved du allerede at det er ikke let.
På f.eks. DNS Query eller andre services kan du tjekke domænenavne og se udløbsdatoen, og meget mere.
Her er info om hvordan et com, net eller org domæne går fra at blive registreret til at være slettet og frigivet, hvis den nuværende registrant ikke fornyer domænet endnu et år.
Hvornår slettes et .COM domæne der er ikke blevet fornyet?
.COM Sletning:
Det korte svar er, at et com, net eller org domæne vil blive frigivet præcis 75 dage efter udløbsdatoen. Mere nøjagtigt på den 75. dag mellem 11 am og 14 American Pacific Time (PST).
Hvordan udløber domænet?
Dagen efter udløbsdatoen (ifølge whois-databasen) vil domæne gå ind i “udløbet” status.
Hvilken status har domænet?
Det kan du læse ud af whois-databasen. Udløbet vil blive vist som “expired” i whois-databasen.
Denne status beholder domænet i 40 dage. I den periode er domænenavnet suspenderet, afbrudt, deaktiveret, så ingen tjenester i forbindelse med domænenavnet vil fungere (web, e-mail osv.), men registranten kan stadig forny domænenavnet uden sanktioner.
Efter 40 dage går domænenavnet ind i en ny fase med en 30 dages “redemption” status. I denne fase fjernes whois information, men registranten stadig har mulighed for at forny domænenavnet for en temmelig højt gebyr (normalt omkring 7-800 kroner.)
Efter 30 dage i “redemption period” skifter status til “locked”. Denne fase kaldes simpelthen sletteperioden og varer i 5 dage.
Efter den 5. dag, i timerne mellem 11 og 14 PST vil domænet blive slettet fra det centrale register, og ICANN frigiver domænet til ny registrering.
Så man skal bare vente?
Ja, men vær opmærksom på, at der er mange store selskaber, der specialiserer sig i såkaldte “backorders”. Hvis du er oppe mod et af disse selskaber, har du næppe en chance.
Disse virksomheder har afsat store ressourcer til “striking” på whois registret mellem 11 og 14 PST på den dag, de ved et domænenavn frigives. Når domænet er frigivet vil de snuppe det for næsen af dig.
Hvis der er et specielt domænenavn, du ønsker, og du har mistanke om at andre kan være mere interesseret i, bør du engagere et backorder selskab.
For .COM, så tag et af de store:
SnapNames
NameJet
Pool.com
Dog opererer disse med skjulte bud, så du kan aldrig vide, hvor mange andre tilbudsgivere du konkurrerer imod. Du kan nemt blive “narret” til at byde mere end du har brug for, bare fordi du vil sikre domænet. Hvis der er et domænenavn, du virkelig ønsker, skal du bruge alle tre ovennævnte.
Du bør også kontrollere, om registratoren der registrerede domænet i øjeblikket har en “back order” service. Registratoren er ofte den, der har den største chance for at snuppe domænet. Dette er en smule kontroversielt, men det sker, at nogle registratorer fortolker reglerne til deres fordel, og derfor vil være i stand til at registrere domænet igen, før den slettes.
GoDaddy er en af de registratorer, der har deres egen back-order service.
For backorder af .DK, .SE, .EU
.. og andre landespecifikke domæner, så overvej at kontakte:
www.1stdomain.dk